بهترین انواع آسانسور

بهترین مدل های آسانسور پیشرفته کدام هستند؟

انواع آسانسور متنوع بوده و مدل‌های مختلف آسانسور بنا به شرایط ساختمان و نیاز ساکنین، کاربرد خود را دارند. در این بین بعضی از مدل های آسانسور نسبت به سایر انواع آسانسور کاربردی‌تر بوده و طرفداران بیشتری دارند. این محبوبیت می‌تواند به علت قیمت، کیفیت و یا تجهیزات و کارایی هر کدام از مدل‌ها باشد که به تناسب کاربری ساختمان تعیین می‌گردد.

همانطور که می دانیم آسانسور یک وسیله ثابت برای جابجایی افراد و اجسام مختلف در طبقات می‌باشد. انواع آسانسور طی بیش از 200 سال برای انسان این وظیفه را انجام داده و روز به روز با پیشرفت علم، به روز شده اند. برای انتخاب یک آسانسور مناسب باید انواع مدل‌های آن را بشناسید تا نوع مناسبی را انتخاب کنید.

انواع آسانسور

انواع آسانسور

آسانسورها تنوع بالایی دارند که هر کدام از انواع آسانسورها مزایا و محدودیت‌های مخصوص به خود را دارند. برای انتخاب مناسب یکی از مدل‌های مختلف آسانسور، باید انواع آسانسورها را به لحاظ مکانیزم و کاربری مورد بررسی قرار داد.

آسانسور کششی

آسانسور هیدرولیکی

آسانسور MRL

آسانسور بیمارستانی

آسانسور خودرو بر

آسانسور ویلچربر

انواع آسانسور به لحاظ مکانیزم

انواع آسانسور کششی

آسانسور کششی (Traction Elevator) یکی از انواع پرطرفدار و متداول آسانسور می‌باشد. اصطکاک مهم ترین عامل در حرکت این مدل آسانسور می‌باشد.

در این نوع آسانسور از سیستم قرقره و سیم بکسل برای جابجایی کابین استفاده می‌شود. انواع آسانسور کششی دو نوع می‌باشد:

  • کششی موتور گیربکس دار
  • کششی گیرلس (بدون گیربکس)
  • کششی روملس
انواع آسانسور کششی
موتور گیربکس آسانسور کششی

آسانسور موتور گیربکس‌دار

همانطور که از نامشان پیداست، در این مدل آسانسور کششی از موتور گیربکس برای انتقال نیرو استفاده می‌شود. در مقایسه با مدل بدون گیربکس، سرعت، قدرت و نرمی کمتری دارند.

این مدل سیستم برای آسانسورهایی که نیاز به سرعت بالایی دارند، مناسب نمی‌باشند. سرعت تقریبی این مدل آسانسور، 500 قوت بر دقیقه می‌باشد.

موتور گیرلس آسانسور کششی

آسانسور گیرلس یا بدون گیربکس

آسانسورهای کششی گیرلس فاقد گیربکس می‌باشد و جزو مدل های جدید و به روز هستند. سرعت آسانسور گیرلس بالاتر از مدل آسانسور بدون گیربکس بوده و در حدود 2000 فوت در دقیقه می‌باشد.

در این مدل موتور مستقیما به فلکه وصل شده و برای عملکرد صحیح سیستم از وزنه‌های تعادل استفاده می‌شود.

آسانسور بدون دنده یکی از بهترین انواع آسانسور برای ساختمان‌ها در زمینه مدیریت مصرف انرژی و مدیریت فضا می باشد که عملکرد، قدرت و سرعت بسیار مناسبی دارد.

آسانسور کششی روملس گیرلس

آسانسور کششی روملس

آسانسور روملس یا MRL یکی از انواع آسانسور کششی گیرلس می‌باشد. البته آسانسورهای بدون موتورخانه می‌توانند از نوع کششی یا هیدرولیکی باشند.

موتور این نوع آسانسورها در داخل چاهک آسانسور قرار می‌گیرند و نیازی به اتاقک موتورخانه ندارند.

انواع آسانسور هیدرولیکی

آسانسورهای هیدرولیکی یکی از بروزترین انواع آسانسور هستند که در ساختمان‌هایی بکار برده می‌شوند که نیاز به حمل بار سنگین باشد و یا تعداد طبقات کمی؛ نهایتا تا 6 طبقه داشته باشند.

ساختار ابن نوع آسانسور تشکیل شده از جک هیدرولیکی و پیستون می‌باشد. موتورخانه در پایین‌ترین طبقه قرار می‌گیرد. سرعت این مدل آسانسور تا 200 فوت در دقیقه می‌باشد.

به علت بهره بردن از سیستم هیدرولیک، در زمان پایین آمدن کابین، مصرف برق بسیار ناچیز می‌باشد. این آسانسورها در سال‌های اخیر سهم زیادی از بازار آسانسور را بدست آورده‌اند.

انواع آسانسور هیدرولیکی
آسانسور هیدرولیکی جک در زیر مستقیم

آسانسورهای هیدرولیکی با چاله (حفره دار)

از متداول‌ترین انواع آسانسور هیدرولیکی، مدل آسانسور با چاله می‌باشد.

در این مدل یک حفره در کف چاهک آسانسور قرار می‌گیرد که سیلندر جک هیدرولیکی در داخل آن حرکت می‌کند. ارتفاع این حفره تقریبا به اندازه طول جک می‌باشد.

آسانسور هیدرولیک جک در کنار مستقیم یا بدون حفره

آسانسورهای هیدرولیکی بدون حفره

این مدل آسانسور معروف به مدل آسانسور هیدرولیک جک در کنار مستقیم هستند و فاقد حفره در کف چاهک می‌باشند.

این مدل آسانسور دارای یک یا دو جک در کنار در طرفین کابین می‌باشد. انواع آسانسورهای هیدرولیک شامل جک‌های مستقیم تک مرحله‌ای و یا جک‌های تلسکوپی دو یا سه مرحله‌ای می‌باشند. 

آسانسور هیدرولیک روملس

آسانسور هیدرولیک روملس (MRL)

در سال‌های اخیر، سیستم آسانسور بدون موتورخانه یا MRL، برای آسانسورهای هیدرولیک نیز طراحی می‌شود. در این مدل، تمامی تجهیزات هیدرولیک و پاوریونیت در داخل چاهک جاگذاری می‌شوند.

در اجرای این نوع آسانسور نیاز به بهره‌گیری از تجهیزات مخصوص بوده و دریچه‌هایی برای دسترسی و بازدید به داخل چاهک بصورت جداگانه در نظر گرفت.

در این مدل آسانسور مخزن روغن به شکل ایستاده قرار می‌گیرد. همچنین تجهیزات هیدرولیک مانند مانومتر، شیر انسداد، شیر دسترسی اضطراری و سایر قطعات، با امکان دسترسی از خارج چاه در یک فضای جداگانه قرار می‌گیرند.

انواع آسانسور هیدرولیکی سیم بکسلی

انواع آسانسور هیدرولیکی با سیم بکسل

یکی از انواع آسانسور هیدرولیکی که بسیار متداول می‌باشد، مدل سیم بکسلی آن است که می‌توان گفت پر کاربردترین مدل می‌باشد. در این نوع آسانسور که مدل غیر مستقیم نیز نامیده می‌شود، سیم بکسل روی فلکه‌ای می‌چرخد ک روی جک نصب می‌شود.

طول مسیر حرکت در این مدل آسانسور هیدرولیک، نسبت به سایر انواع آسانسور هیدرولیکی بیشتر بوده و به دلیل سیستمی که از آن بهره می‌برد به آن سیستم 1 به 2 نیز می‌گویند.

آسانسور اسکرو

این مدل آسانسور دارای یک شفت فولادی رزوه شده می‌باشد. یک مهره متحرک روی این شفت قرار دارد که به موتور متصل می‌باشد. 

با اعمال نیروی موتور از طریق مهره، شفت شروع به چرخیدن کرده و بنا به جهت چرخش، باعث بالا و پایین رفتن کابین می‌شود.

از این نوع آسانسور برای ساختمان‌هایی با طبقات کم استفاده می‌شود و معمولا در بالابرهای خانگی کاربرد دارند.

انواع آسانسور اسکرو

آسانسورهای وینچی

این مدل آسانسور با استفاده از سیستم وینچ، سیم بکسل و قرقره حرکت می‌کند. ساده‌ترین تشبیه برای این سیستم، بالابرهای ساختمانی برای حمل مصالح می‌باشند.

آسانسور وینچ یا Drum Drive یکی دیگر از انواع آسانسور است که در این نوع سیستم، سیک بکسل با استفاده از قدرت موتور و گیربکس به دور قرقره (درام) جمع و باز شده و کابین به طرف بالا یا پایین به حرکت در می‌آید.

آسانسور وینچ با درام مثبت رانش

آسانسورهای مغناطیسی (Magnetic Elevator)

آسانسورهای مغناطیسی یکی دیگر از انواع آسانسور می‌باشند. در این مدل آسانسور بجای سیستم ریل، از آهن ربا استفاده می‌شود.

باید گفت این مدل آسانسور از سیستم جذب و دفع قطب‌های غیر همنام و هم نام آهن ربا بهره می‌برد. از این رو در کف چاهک این مدل، یک آهن ربای مغناطیسی نصب می‌گردد که دارای قطب‌های غیر همنام با قطب‌های آهن ربای نصب شده در چاله می‌باشد.

قدرت مورد نیاز برای چابجایی در این نوع آسانسور توسط میدان مغناطیسی فراهم شده از جریان برق تامین می‌گردد و نیازی به موتور و کابل نمی‌باشد.

آسانسورهای مغناطیسی

آسانسورهای وکیوم (Vacuum Elevator)

سیستم آسانسور وکیوم در داخل یک محفظه خلاء قرار داشته و حرکت کابین بواسطه‌ی میزان و فشار هوای داخل محفظه خلاء انجام می‌شود.

به این ترتیب که برای حرکت کابین به سمت بالا، فشار هوای بالای کابین در محفظه خلاء توسط سیستم وکیوم کاهش یافته و فشار هوای پایین کابین باعث حرکت آن می‌شود. برای پایین آمدن کابین نیز سیستم دقیقا برعکس عمل می‌کند.

بدلیل به حداقل رسیدن تجهیزات مکانیکی در این مدل آسانسور، بسیاری از هزینه‌های اولیه آن کاهش می‌یابد.

آسانسورهای وکیوم

انواع آسانسور به لحاظ کاربرد

کاربرد آسانسور یکی دیگر از فاکتورهای تعیین نوع آن می‌باشد. انواع آسانسور به لحاظ کاربرد شامل مدل های زیر می‌باشد

انواع آسانسور مسافربر

انواع آسانسور مسافربر

از آسانسورهای مسافربر برای جابجایی افراد در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این نوع آسانسورها به لحاظ سرعت، ظرفیت و اندازه، ظاهر، دارای انواع مختلفی می‌باشند. برخی از متداول‌ترین انواع آن شامل موارد زیر می‌باشد :

  • آسانسور خانگی
  • آسانسور ویلچربر
  • آسانسور پاناروما
انواع آسانسور باری

انواع آسانسور باری

از این نوع آسانسورها نیز برای جابجایی بار استفاده می‌شود. ظرفیت و نوع این آسانسورها نیز متنوع می‌باشد. در این نوع آسانسورها از موتورهای توان بالا به همراه تجهیزات با توانایی تحمل وزن بالا برای جابجایی بار استفاده می‌شود. انواع متداول آسانسور باربر شامل موارد زیر هستند:

  • آسانسور باربر سبک (حمل مسافر و بار)
  • آسانسور باربر متوسط (حمل بار)
  • آسانسور باربر سنگین (صنعتی)
انواع آسانسور خدماتی بیمارستانی

انواع آسانسور خدماتی

از این نوع آسانسورها در ساختمان های تجاری استفاده می‌شود. برای مثال در هتل‌ها برای حمل لباس و وسایل از آسانسورهای خدماتی استفاده می‌شود. همچنین در بیمارستان‌ها برای حمل تخت بیمار یا ویلچر نیز از این نوع آسانسور استفاده می‌شود. برخی از انواع پرکاربرد این مدل آسانسور به شرح زیر است:

  • آسانسور ترولی بر رستورانی
  • آسانسور ترولی بر هتل
  • آسانسور برانکاردبر بیمارستان
  • آسانسور تخت بر بیمارستان
انواع آسانسورهای کوچک و بالابر

انواع آسانسورهای کوچک و بالابر

این نوع آسانسورها در واقع بالابر خانگی و یا بالابر فروشگاهی هستند که از آن‌ها در محیط های اداری و تجاری برای حمل محدود پرسنل یا پوشه‌ها و مدارک بین طبقات استفاده می‌شود. همچنین در رستوران‌ها و فروشگاه‌ها که نیاز به حمل بارهای سبک مانند غذا یا اجناس محدود دارند، از این نوع استفاده می‌گردد که متداول‌ترین انواع آن به شرح زیر است:

  • بالابر فروشگاهی
  • بالابر رستورانی
  • بالابر غذابر
مزایای انواع آسانسور

مزایای انواع آسانسور

هر کدام از انواع آسانسور، مزایای مربوط به خود را دارند و با توجه به نیاز مشتری و کاربری ساختمان، کاربرد و قابلیت خود را دارند. بنابراین برای خرید آسانسور باید با یک شرکت فروش و نصب آسانسور که تجربه و تخصص کافی در این زمینه را دارد، اقدام به دریافت مشاوره نمایید تا کاربردی‌ترین مدل آسانسور را به تناسب ساختمان و نیاز شما، معرفی و طراحی نماید.

به هر شکل همانطور که گفتیم مزایای مدل‌های مختلف آسانسور متفاوت بوده که بصورت خلاصه در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

مزایای آسانسور هیدرولیک

  • مناسب برای ساختمان های 2 تا 6 طبقه
  • مناسب برای حمل بار سنگین
  • مصرف انرژی کم
  • عدم نیاز به اتاق موتورخانه
  • نیاز به فضای کم
  • امنیت بالا

مزایای آسانسور کششی

  • مناسب برای ساختمان‌های مرتفع
  • هزینه تعمیر و نگهداری بصرفه
  • سرعت بالاتر نسبت به سیستم هیدرولیک
  • نصب و راه‌اندازی آسان

مزایای آسانسور بیمارستانی

  • ظرفیت مناسب برای حمل تخت بیمار
  • کاهش زمان انتظار
  • رعایت اصول ایمنی برای جابجایی بیماران
  • سرعت مناسب برای جابجایی بیماران
  • کابین جادار و بزرگ

مزایای آسانسور MRL (بدون موتورخانه)

  • کاهش هزینه‌های ساخت
  • نیاز به فضای محدود
  • مناسب برای ساختمان‌هایی کوچک
  • بدون نیاز به اتاق موتورخانه
  • نصب آسان
اسکرول به بالا